Leidsche Rijn Nieuws: Stadsverwarming, hoe is het daar nu mee?

Artikel van: Leidsche Rijn Nieuws (leidsche-rijn.nieuws.nl)
Auteur: Mariëtte BaksCapture
Datum publicatie: 25 mei 2016
Link naar origineel artikel

Stadsverwarming: hoe is het daar nu mee?

Het is al een tijdje stil rondom de Leidsche Rijnse stadsverwarmingsperikelen, maar de problemen zijn nog niet opgelost. Daarom belden wij maar eens met de aanzwengelaar ervan: Bart van den Heuvel, en vroegen naar de stand van zaken.

“De gemeente en Eneco zijn weliswaar niet met elkaar getrouwd, maar de gemeente houdt Eneco wel heel erg de hand boven het hoofd”, zo begint Bart zijn verhaal. “De aansluitplicht op stadsverwarming voor nieuwbouw is bijvoorbeeld nog steeds niet van de baan, terwijl de gemeenteraad dat wel wil. Het college van Utrecht gaat daar nog niet in mee. Wel wil het college in gesprek met Eneco om te kijken of er andere aanbieders op de markt toegelaten kunnen worden. Dat is toch van de gekke? Eneco is monopolist hier in Leidsche Rijn. Dat geeft wel aan hoe deze partijen met elkaar in bed liggen.”

Motie van afkeuring

Even samengevat: Bart van den Heuvel uit Leidsche Rijn zocht in september vorig jaar naar een alternatief voor de stadsverwarming waarop hij was aangesloten. Hij stuitte op allerlei zaken die je op z’n minst ‘vreemd’ zou kunnen noemen, zoals de verplichting om stadsverwarming af te nemen bij Eneco, de kosten van 3500 euro als je er vanaf wil en het verkeerde milieurendement waarmee projectontwikkelaars rekenden. Hierdoor zijn huizen minder duurzaam dan gepland en overeengekomen. Bovendien was dat bij veel ambtenaren van de gemeente Utrecht bekend, maar werd dat om de één of andere reden genegeerd bij het afgeven van de bouwvergunningen. Bewoners zijn nu meer 200 tot 300 euro per jaar meer aan stookkosten kwijt omdat hun huis ondermaats is geïsoleerd. Het college van Utrecht overleefde medio april ternauwernood een motie van afkeuring vanwege dit gekonkel en gedoe.

Warmteplan

Bart: “Ik verwacht dat de gemeente pas na het zomerreces met duidelijkheid komt. Dan zullen ze ook het warmteplan wel klaar hebben. Dat heeft Utrecht namelijk nog niet, terwijl een gemeente dat wel verplicht is als ze geen gas aanbieden. Bij ons in Leidsche Rijn zijn er geen gasaansluitingen, want we wonen in een ‘warmtegebied’ waar stadsverwarming wordt aangeboden. Maar zonder warmteplan zouden inwoners een gasaansluiting kunnen aanvragen, daar hebben ze wettelijk recht op.” Het gaat dus allemaal tergend langzaam, vindt Bart. En intussen worden nog steeds huizen opgeleverd waarbij met een te hoog rendement is gerekend….

Dak vol zonnepanelen

Nog een heikel punt waarover een flinke knoop doorgehakt moet worden, is compensatie van de kosten waar bewoners van de zogeheten ‘sjoemelwoningen’ – zo heten de woningen waarbij het rendement niet klopt door de stadsverwarming inmiddels – voor komen te staan omdat hun energierekening hoger uitvalt. Die kosten kunnen variëren. Bart: “Als je kijkt naar een appartementencomplex met veertig woningen dat aangesloten is op stadsverwarming, moet je heel het dak van dat complex vol leggen met zonnepanelen om dit te compenseren. Dat dak moet extra verstevigd worden, er moet een bliksemafleiding op, et cetera. Dat is al gauw 8000 euro per appartement. Maar bij een gewone woning hoeft dat niet, daar volstaan drie of vier zonnepanelen om de extra energielasten te compenseren. Wie gaat dat betalen?”

Vier punten

Samengevat zijn er dus nog vier punten waarover het college van Utrecht een uitspraak over moet doen: de aansluitplicht op stadsverwarming, de hoge kosten die Eneco berekent als je van je stadsverwarming af wil, compensatie van de kosten voor eigenaren van sjoemelwoningen, en dat ontwikkelaars bij nieuwbouw voortaan met het lage rendement voor stadsverwarming moeten rekenen.
De stadsverwarmingssoap is voorlopig nog niet ten einde…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-65853139-1