Hoge kosten

Hoge kosten voor stadsverwarming in Utrecht

Al zolang als warmte geleverd wordt is er onvrede over de tarieven. Niet alleen de hoogte is een teer punt maar ook het niet transparant zijn hoe het tarief is opgebouwd.  Om dit duidelijk te krijgen werd in 2007/2008 besloten hier iets aan te doen en het voorstel voor de Warmtewet was geboren. Het vormgeven en invullen hiervan heeft dan nog de nodige jaren geduurd, maar per 1 januari 2014 was de Warmtewet een feit. Zie deze aparte pagina op onze website met uitgebreide uitleg over de Warmtewet.

Maar met de kennis die we nu hebben, had dit nog wel een paar jaar later mogen zijn.

Als we wat betreft de vaste lasten terugkijken naar het beginjaar van de financiële crisis (2008) tot nu zijn de vaste lasten met 26,9% gestegen. Als we hier de BTW-verhoging van oktober 2012 van af trekken is dit nog steeds een stijging van 24,9% in 8 jaar tijd!

In deze tabel zie je de vaste lasten ontwikkeling van Utrechtse stadsverwarming in de laatste jaren:

Ontwikkeling warmtetarieven 2008-2016

Dit kan toch niet de bedoeling zijn!

Ook de:
strijden actief voor eerlijke beprijzing van stadswarmte.

 

‘De 600.000 mensen in Nederland die zijn aangewezen op stadsverwarming, betalen daar te veel voor, schreven de Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond en de Woonbond op 13 november 2014 in een brief naar de Tweede kamer’: http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1252974

 

Op 7 september 2015 meldde de Vereniging Eigen Huis in een persbericht dat naar aanleiding van een onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate 60% van de stadsverwarmingsklanten zou opzeggen als dat zou kunnen. De VEH meldde eveneens dat zij al meer dan 4000 klachten hadden ontvangen op hun Meldpunt Warmtewet.

Spooknota’s

Nena Gorter en Tim Hofman uit Utrecht Overvecht kregen een naheffing van rond de 1200 euro van Eneco, omdat ze in twee maanden voor 63 gigajoules aan warmte zou hebben verstookt. Genoeg om een wietplantage overeind te houden. Lees hun artikel hier.

Inmiddels zijn er ontwikkelingen op het spooknota dossier van de Naxosdreef in Utrecht Overvecht. Het TV-programma Kassa heeft er zelfs een item aan gewijd (terugkijken kan hier, 13:58 minuten) en sindsdien heeft Eneco en gebouweigenaar Delta Lloyd beterschap beloofd. Lees meer hierover in deze blogpost op onze site.

UA-65853139-1