Geen duurzame nieuwbouwwoningen en hoge energielasten Eneco stadsverwarming voor kopers in Rijnvliet-Zuid
Het Utrechtse college heeft stevige ambities als het om verduurzaming van de stedelijke energievoorziening gaat. Een niet mis te verstane ambitie om in 2030 CO2-neutraal te zijn is uitgesproken, maar wordt met het handelen van het huidige college bij lange na niet gehaald.
Weer speelt hier de weinig duurzame Utrechtse stadsverwarming samen met een ‘op dikke rendementen’ beluste bouwer de hoofdrol.
In de nieuwe Utrechtse wijk Rijnvliet-Zuid (ten zuiden van Leidsche Rijn in de hoek van de A2/A12) worden de komende jaren bijna 1000 nieuwe woningen gebouwd. Deels koop, deels ook huurwoningen van woningcorporatie Bo-ex. Bo-ex heeft voor haar woningen al laten weten deze niet meer op stadsverwarming te willen aansluiten. Een slimme en duurzame keuze van een woningcorporatie die niet alleen haar investeringen beschermd met de juiste keuze voor energie, maar ook opkomt voor haar toekomstige huurders door deze te behoeden voor hoge, jaarlijks terugkerende, kosten van Eneco stadsverwarming.
Lees ook: Utrechtse woningcorporatie Bo-Ex schrijft stadsverwarming snoeihard af
De overige woningen in de eerste fase zouden worden ontwikkeld door Ovast van ex-Utrechts Stadsbelang raadslid Wim van Oostveen. Van Oostveen heeft echter afstand gedaan van zijn ontwikkelrechten, door deze door te verkopen aan projectontwikkelaar en bouwer Van Wanrooij.
De firma van Wanrooij kennen we in Leidsche Rijn inmiddels goed van de sjoemelwoningen die ze realiseerde in het project ‘De Tuinen van Babylon’. De eigenaren van deze recent opgeleverde woningen hebben toen hemel-en-aarde moeten bewegen om deze ontwikkelaar, samen met de gemeente en Eneco zijn verantwoordelijkheid te laten nemen en tot een correcte compensatie te komen.
Nu bij de bouw van Rijnvliet-Zuid lijkt deze ontwikkelaar wederom alleen voor eigen beurs te bouwen, i.p.v. dat ze bijdraagt aan de duurzaamheidsambities van de gemeente en wensen van toekomstige kopers. Van Wanrooij heeft in gesprekken met de gemeente te kennen gegeven liever deze woningen op stadsverwarming aan te sluiten, dan een alternatief als ‘all-electric’ te realiseren. Iets goedkoper in de aanleg en een stuk minder duurzaam dan de alternatieven, maar waarom met toekomstige kopers of de gemeente Utrecht rekening houden, als we toch onze gang kunnen gaan zal deze bouwer gedacht hebben. Zelfs het treffen van voorbereidingen voor een duurzame “all electric” woningen vinden ze bij van Wanrooij al te prijzig. En dat is natuurlijk een tegenvaller voor de gemeente, zo liet de wethouder bij de recente commissiebehandeling weten. De tegenvaller zal er ook in structurele financiële zin zijn voor de toekomstige bewoners. Zij worden geconfronteerd met jaarlijks hoge vaste kosten voor de aansluiting op stadsverwarming.
Nog opmerkelijker is dat de gemeente een nieuwe overeenkomst is aangegaan met Van Wanrooij. De overeenkomst met Ovast is niet doorgeschoven, maar doorgehaald. Deze gang van zaken doet wat wenkbrauwen fronsen, ook omdat vorig jaar door de gemeenteraad een duidelijke motie (de met ruime meerderheid aangenomen motie 47 uit 2016) voor het meest duurzame alternatief is aangenomen. Waarom is er met deze stellige wens van de raad dan geen rekening gehouden? Zeker met een nieuw gesloten overeenkomst! De gemeente had hier een kans om haar ambitie gestand te doen, maar ze laat ‘m wederom liggen ten kosten van het klimaat en de energierekening van haar toekomstige inwoners…