FAIL: Het Utrechtse Energieplan mist echte warmte ambitie

Utrecht krijgt een Energieplan voor en door haar eigen inwoners. Het idee was van Groen Links wethouder Lot van Hooijdonk (Twitter: @Lotvanhooijdonk). Om een paar honderd burgers uit te loten en hen drie zaterdagen bij elkaar te zetten om zo een plan met duurzame maatregelen voor de stad Utrecht te ontwikkelen met als hoofdvraag: hoe krijgen we Utrecht in 2030 energieneutraal?

Daar kwam een lijst uit met prioriteiten. Deze lijst geldt nu als ‘de gekozen voorkeur van de bevolking’ (0,05 % van de bevolking). De lijst is echter zo vaag dat de gemeente vanaf nu ieder plan dat is afgeleid van deze lijst kan betitelen als ‘gekozen door de bevolking’. Zoals Michel Post het in zijn blog mooi verwoord: De democratie heeft een klapje gekregen.

Neem stadswarmte, iets waar we in Utrecht eerder afscheid van moeten nemen, dan nog in moeten investeren. Onder invloed van faciliteren partijen als Ecofys (onderdeel van Eneco), Stedin en Eneco wordt tijdens dit stadsgesprek ‘stadsverwarming’ als de oplossing gezien voor de toekomstige warmte uitdagingen in de stad.

In de duiding bij het plan is letterlijk te lezen: ‘Het huidige warmtenet ligt ook in de (historische) binnenstad dus dat is gunstig’.

Stadsverwarming laat zich echter slecht verduurzamen (er is immers al een verlies van 30% van de warmte in het transport/distributie) en is dus per definitie een warmtevoorzieningen die we over 15-20 jaar uberhaupt niet meer zullen kennen of dan al geruime tijd aan het uitfaseren zijn. Waarom dan van een ‘gunstige situatie’ spreken over de binnenstad. Verduurzamen begint nog steeds met wat je er zelf aan kan doen en ook de panden in de Utrechtse binnenstad zullen beter geisoleerd moeten worden. Om de slechte isolatie van de panden in de binnenstad van Utrecht nu te nemen als basis, van je voor de rest bij elkaar te fingeren business case om stadswarmte (lees: Eneco) aan de bal te houden, is natuurlijk bizar!

Links naar relevant documenten over het Utrechtse Energieplan, vind je hier:

Het Energieplan spreekt verder over een beter financieel model voor stadswarmte. Een eerlijker model naar verbruik, verduurzaming (voor zover je hierover bij stadswarmte kan spreken, lees ook op deze site: Niet Duurzaam). Daar kunnen we natuurlijk niet tegen zijn als we de problemen van de vastrecht-woeker kennen.

Tot slot, hoewel we nog wel even door kunnen gaan, mist het Energieplan  aansluiting bij de ambitie van bewoners van Utrecht zelf. Namelijk zelf verduurzamen. In de huidige situatie lukt dat niet wat warmte betreft. Voor namelijk iedere bewoner / stadsverwarmingsaansluiting wil Eneco nl. extreem, buiten-proportioneel gecompenseerd worden. In het geval van een gewone woonhuis-aansluiting blijkt dit €3540,-. Met dit soort afsluitkosten voor een individuele stadsverwarmingsaansluiting valt al snel iedere ambitie en business case (voor bijvoorbeeld een warmtepomp) tot verduurzaming in het water.

Dus Gemeente Utrecht, toon eens wat meer ambitie… met wat ‘experiment-ruimte aanvragen’ om van landelijke regelingen af te wijken en het blijven investeren in het (niet te verduurzame) stadswarmte net gaan we geen grote stappen maken.

About Bart

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

UA-65853139-1