Veel slecht geïsoleerde (nieuwbouw) woningen
Warmtewoningen worden vaak minder geïsoleerd omdat ze in de EPC-berekeningen “voordeel” hebben omdat ze zogenaamde ‘duurzame’ warmte krijgen. Hier krijg je een soort milieubonuspunten voor. Deze berekening leidt er toe dat een warmtenetwoning MINDER isolatie krijgt dan het hetzelfde huis aan de overkant van de straat op gas! Dit is echt de wereld op zijn kop. Heel Nederland is op weg naar nul-op-de-meter door zijn huis een dikke jas te geven, maar omdat de kolen- of gascentrale zijn warmte ergens uit moet stralen worden warmtenetwoningen dus bewust hartstikke lek gebouwd. Zo kan de kolen- of gascentrale zijn warmte tenminste kwijt.
Nog veel krommer is dat die ‘vermeden isolatie’ wel aan de woningeigenaar wordt berekend op basis van een gelijkwaardigheidsverklaring. De woning gebruikt tijdens zijn bestaan dus 20-40% meer energie dan de identieke gaswoning waarop het tarief is bepaald terwijl er wel voor die isolatie betaald is. Dit moet dus in een echte NMDA situatie eigenlijk worden meegewogen wat net als de eenmalige aansluitkosten niet gebeurt.
Een warmtenet verliest tot 35 % warmte onderweg, de woningen verliezen meer warmte dan wanneer ze met een gasketel waren gebouwd, de warmte wordt meestal fossiel opgewekt (in Utrecht restproduct van elektriciteit), de consument wordt financieel benadeelt, isoleren / NulOpdeMeter / warmtepompen / pellet-ketels zijn vele malen duurzamer en dan roepen de warmtebedrijven (Eneco / Nuon / Ennatuurlijk) ook nog dat ze er niets aan kunnen verdienen. Je zou zeggen 1+1 = 2 stoppen ermee…
Bron: Stadsverwarming, de heilige graal of de laatste strohalm van de fossielen, Lars Boelen, 26 februari 2015.
Overige gerelateerde links: