Gemeente Utrecht wil zijn kop boven het maaiveld uitsteken en alleen energieneutrale woningen bouwen, maar dat mag niet. Volgens het huidige bouwbeleid mogen woningen pas vanaf 2020 energieneutraal gebouwd worden.
Wereld op zijn kop
Deze situatie is ‘de wereld op zijn kop’, vinden Van Opzeeland en Van der Naald. Ze wijzen erop dat het beleid voor bestaande woningen ook te traag verloopt, via een ‘slome, stapsgewijze aanpak’: woningen worden tot 2020 gerenoveerd naar energielabel B, naar label A tot 2030, en zijn pas energieneutraal na 2050. ‘Enorm verspillend’, vinden beide energieadviseurs. ‘Als je bestaande woningen in een keer energieneutraal renoveert, halen overheden eerder hun doelen, krijgen eigenaren meer voor hun geld, verleng je de levensduur van oude woningen met tientallen jaren en vliegen wooncomfort en waarde omhoog’. Alleen maar voordelen dus, zo lijkt het.
Verlaag BTW
Verduurzaming van woningen moet de komende jaren prioriteit hebben, meldde staatssecretaris Mansfeld in juni aan de Tweede Kamer. Maar het bijbehorende beleid blijft uit, schrijven Van Opzeeland en Van der Naald. ‘Het Rijk zit op zijn handen en remt zelfs de versnelling af.’ De twee energieadviseurs pleiten ervoor om de voorwaarden voor energieneutrale woningen te verbeteren en financieel aantrekkelijker te maken door de BTW voor deze woningen te verlagen naar 6 procent. Ook adviseren ze om voor energieneutrale woningen een gunstiger hypotheekrenteaftrek in te stellen en belemmeringen in het bouwbesluit en in andere regelgeving weg te nemen.
Bron: Ensoc en Trouw, 25 augustus 2015